Kommun och styrelse måste godkänna
Vad är väsentliga ändringar?
Viktigt att veta
Tider för renovering
Kontakta styrelsen innan renoveringen för godkännande genom ansökan
Ansvarsfördelning
Risk för asbest
Använd endast behöriga hantverkare
Byggavfall
Förbesiktning och slutbesiktning
För att du ska få lov att göra väsentliga ändringar i din lägenhet, måste du enligt plan- och bygglagen göra bygganmälan hos kommunen minst tre veckor före byggstart. Godkännande från kommun och Bostadsrättsföreningens styrelse skall föreligga före byggstart.
Väsentliga ändringar är sådana som till exempel berör bärande konstruktioner, avsevärd förändring av planlösningen, eller som påverkar ventilation, värmesystem, vatten och avlopp. Du måste kunna visa upp intyg om väggarnas kvalitet. Om det är osäkert huruvida en vägg är bärande eller inte, måste du anlita en byggnadskonstruktör eller hämta in säkra uppgifter via byggnadsnämnden.
• Icke bärande innerväggar är ditt ansvar som lägenhetsinnehavare. Dessa får du ändra, så länge det inte påverkar fastigheten enligt ovan.
• För att undvika framtida vattenskador, ska du vid renovering/ombyggnad i våtrum följa Byggkeramikrådets branschregler för våtrum (BBV), samt råd och anvisningar för vattenskadesäkert byggande enligt Golvbranschens våtrumskontroll (GVK). Anlitade hantverkare ska, i samband med ansökan, redovisa våtrumscertifikat.
• Ombyggnad eller andra ingrepp i elsystem får endast utföras av behörig elektriker. Ska du göra ombyggnad som berör fastighetens stigarledning eller el central måste den först dokumenteras på ritning och godkännas av föreningens styrelse.
• Ombyggnad av fastighetens VVS-system får endast utföras av för uppgiften utbildad och godkänd person. Även i detta fall behövs styrelsens medgivande.
• Du får inte sätta igen befintlig ventilation eller på annat sätt ändra installationen utan styrelsens medgivande.
• Du får inte göra ändringar som innebär att arbete måste utföras i eller från annan lägenhet eller fastighet.
• Det är du som lägenhetsinnehavare som ansvarar för att ditt byggavfall forslas bort. Det får inte läggas i föreningens grovsoprum eller container och inte heller belamra gemensamma utrymmen, som trapphus, källargångar, vind och gård. Observera att tillstånd måste inhämtas från staden för att ställa upp byggsäckar på gatan.
· Vid risk för skador i allmänna utrymmen pga in- och uttransport av byggmaterial och avfall skall trapphus och hiss förses med skyddsinklädnad. Du som lägenhetsinnehavare ansvarar för eventuella skador i trapphus och hiss.
• Alla kostnader för ombyggnaden tas av den boende, det gäller även eventuella merkostnader som kan drabba föreningen till följd av felaktigt/ ej fackmannamässigt utfört arbete samt skador i gemensamma utrymmen som trapphus och hiss.
Renovering får ske följande tider: vardagar 07:00-18:00 samt helgdagar 10:00-16:00.
Detta gäller såväl externa hantverkare som du anlitar, samt om du själv borrar upp en hylla. Dessa tider är satta för att samtliga i huset skall trivas.
Om du kommer genomföra en renovering som påverkar dina grannar i form av oljud så meddela dem i god tid innan (minst 14 dagar) genom att sätta upp lappar i hissen eller på anslagstavlor, eller kontakta dem i person. Det är många som arbetar hemma och skulle vilja planera sin tid annorlunda om de vet att det pågår en renovering som stör under dagtid. Tänk på att när det borras i betong så går ljudet genom flera lägenheter så att det kan vara många som skall informeras.
Alla ombyggnationer (ej målning, tapetsering, byte av garderober etc.) i Brf Bulten 23 måste godkännas skriftligen av styrelsen och HSB före byggstart. Som boende har du en informationsplikt. Normal handläggningstid är 4 - 6 veckor. Som boende anlitar du själv en konsult om det behövs utlåtanden eller rekommendationer om något.
Om du vill ha ett förhandsbesked innan du kontaktar hantverkare så kan styrelsen ge ett preliminärt utlåtande. Det preliminära beskedet innebär att det du avser göra är möjligt med tanke på bärande väggar, stammar, etc.
Vid större ombyggnad av badrum och kök kan närmast underliggande grannes lägenhet komma att involveras p.g.a. att husets tekniska system är tätt sammanflätat. Därför måste grannen närmast under lämna samtycke skriftligt innan ombyggnadsansökan i vissa fall kan godkännas. Samtycke sker genom underskrift av ansökan och tidsplan.
← Här hittar du regler för renovering samt ansökan att fylla i och skicka in till styrelsen som sedan vidarebefodrar detta till HSB.
Ansökan skickas till styrelsen på mail: styrelsen@brfbulten23.com
Om du kommer genomföra en renovering som påverkar dina grannar i form av oljud så meddela dem i god tid innan genom att sätta upp lappar i hissen eller på anslagstavlor, eller kontakta dem i person. Numera är det många som arbetar hemma och skulle vilja planera sin tid annorlunda om de vet att det pågår en renovering som stör under dagtid.
Styrelsen har tagit fram en lista över ansvarsfördelningen mellan medlemmen och föreningen. Se under ansvar.
Betänk att det i våra hus (liksom i alla hus byggda under 60 och 70-tal) sannolikt förekommer asbest i bl.a ursprungliga golvbeläggningar, golvlim, fönster, kakelfogar. Läs följande: Asbest information
Innan du får ditt definitiva godkännande krävs du har anlitat hantverkare med de behörigheter som krävs för den renovering du tänker göra. Du får inte utföra renoveringar som kräver särskild behörighet med hantverkare som saknar nödvändig behörighet. Bostadsrättsinnehavaren står för samtliga kostnader relaterade till felaktiga installationer och renoveringar samt alla kostnader dessa kan orsaka.
Endast auktoriserade VVS-bolag som utfärdar intyg om att VVS installationer har gjorts enligt branschregler Säker Vatteninstallation skall anlitas vid renovering. För att visa att arbetet är utfört enligt branschreglerna ska det auktoriserade VVS-företaget alltid lämna intyg till beställaren. På intyget ska det finnas uppgifter om det auktoriserade VVS-företaget, anlitade hantverkare, vad arbetet omfattar samt uppgifter om kunden och vilken byggnad eller del av byggnad som avses. Intyget ska undertecknas av utsedd person på VVS-företaget. Mer information på www.sakertvatten.se
OBS! Flera lägenheter har ballofixer som är gamla och extrem känsliga, som orsakat stora vattenskador vid renovering. Innan dessa monteras ner skall en förbesiktning göras av dessa!
Namn, organisationsnummer och kontaktuppgifter på firman samt kopia på behörighet skall lämnas in tillsammans med din ansökan innan arbetet påbörjas.
Kopia av intyget skall skickas till styrelsen senast två veckor efter installationen.
Endast behöriga elektriker skall användas vid renovering som innefattar el. Som kund skall du begära ett elsäkerhetsintyg på att elinstallationen följer de säkerhetsföreskrifter som finns. Mer information på www.elsäkerhetsverket.se. Ombyggnad eller andra ingrepp i elsystem får endast utföras av behörig elektriker. Ska du göra ombyggnad som berör fastighetens stigarledning eller elcentral, måste den först dokumenteras på ritning och godkännas av föreningens styrelse i samband med ansökan. I vissa fall måste elen till lägenheten stängas av helt och då måste man boka tid med HSB två veckor innan.
Namn, kontaktuppgifter samt organisationsnummer på firman samt en kopia på behörighet skall lämnas in tillsammans med din ansökan. Lägenhetsinnehavaren står för alla kostnader i samband med felaktigt utförda installationer.
Kopia av intyg på utfört arbete skall skickas till styrelsen senast två veckor efter installationen.
Anlita endast GVK-auktoriserade företag. Du som beställare skall också efterfråga våtrumsintyg, som kan utfärdas efter utfört arbete. Intyget anger att våtrumsinstallationen och arbetet är utfört enligt GVK och med hantverkare som har våtrumscertifikat. Mer information på gvk.se
Namn, kontaktuppgifter, samt organisationsnummer på firman, samt kopia på behörighet skall lämnas in tillsammans med din ansökan.
Påverkan på ventilationssystem med från och tilluftsdon i lägenheten måste godkännas i förväg. Ventilationssystemet i våra hus är inte kompatibelt med alla typer av köksfläktar. Var därför noga när du pratar med leverantören att berätta att vi har ett frånluftssystem och att köksfläkten måste ha ett injusterat frånluftsflöde. Du måste dessutom skicka med ett produktblad på fläkten med din ansökan.
Efter ändringar i ventilationssystem, kanaler och don måste till- och frånluftsflöden injusteras till de flöden som gäller enligt OVK- kontroll.
Protokoll över injustering överlämnas före slutbesiktning.
Reglera i ditt avtal med de anlitade hantverkarna vem som ansvarar för byggavfallet och hur det forslas bort. Bra att känna till:
• Tillstånd krävs för att ställa byggsäckar på offentlig plats, dvs gatumark. Byggsäckar får ej ställas på trottoaren. Tillståndet söker man hos polisen.
• Tillståndsnumret som tillhandahålls av polisen ska finnas väl synligt på säckarna.
• Vid beviljat tillstånd ska byggsäckarna alltid ställas på en p-plats.
• Den som köper en säck ansvarar för att beställa hämtning av säcken/säckarna, och att ytan är ren och prydlig efter hämtning.
Givetvis får inte byggavfall placeras i de gemensamma utrymmena såsom gångar, trapphus, och portar på grund av brandrisk och soprummet får inte användas för byggavfall. Trapphus och gemensamma ytor som smutsas ner av hantering av byggavfall skall städas efter varje införsel och utförsel.
Innan arbetet påbörjas skall det göras en förbesiktning av lägenheten tillsammans med lägenhetsinnehavare, ansvarig byggare/hantverkare, representant för styrelsen samt av föreningen utsedd besiktningsman, om föreningen anser att det behövs.
Efter renoveringen skall det göras en slutbesiktning av lägenheten tillsammans med lägenhetsinnehavare, ansvarig byggare/hantverkare, representant för styrelsen samt av föreningen utsedd besiktningsman, om föreningen anser att det behövs.